Egipat 'Facebook generacija' pritisaka Mubaraka da odstupi - Društveni Mediji - 2019

Anonim

Nakon gotovo tri tjedna protuvladinih prosvjeda u Egiptu, predsjednik zemlje Hosni Mubarak odustao je od vlasti, navodi The New York Times . Kontrola zemlje je predana egipatskoj vojsci koja je obećala donijeti niz ustavnih reformi.

Mubarakova ostavka, vijest o kojoj je navodno započela plimni val slavlja u Kairu, dolazi nakon 18 dana protesta. Bio je na vlasti gotovo 30 godina. Prema vojnoj priopćenju, potpredsjednik Egipta Omar Suleiman može preuzeti Mubarka.

Kampanja kako bi Mubarak odustala i da Egipat usvoji demokratsku državu započela je kao Facebook kampanja koju je pokrenuo Google izvršni marketing Wael Ghonim, koji je obilježen junikom egipatske revolucije za njegovu ulogu.

Ghonim, nestala je 28. siječnja, tri dana nakon što su 25. siječnja prosvjedovali u zemlji bliskoistočne zemlje. Egipatske vlasti kasnije su objavile izvršnu vlast Googlea 7. veljače. Ghonim je bio dio veće grupe revolucionara koji su pomagali Egiptu demokratski pokret.

Nakon što je čuo vijest o ostavci Mubaraka, Ghonim - koji odbacuje svoju oznaku "junaka" - tweeted svojim sljedbenicima: "Pravi junak su mladi Egipćani na Tahrirovom trgu i ostatak Egipta", isprekidani sadašnjim ikonom "# Jan25 "Hashtag. Slijedio je to, "Dobrodošli natrag u Egipat".

Društveni mediji poput Facebooka i Twittera odigrali su ključnu ulogu u egipatskoj revoluciji, pomažući da se u ostatku svijeta ispriča što se događa na terenu. To je, unatoč vladinoj gotovo potpunoj petodnevnoj obustavi interneta, BlackBerryovom i mobilnom telefonu u Egiptu.

Google je također pomogao, nakon što je izradio aplikaciju Speak2Tweet, uz pomoć Twittera, koja je omogućila prosvjednicima da u svojim tweetovima telefonirate.

Nepotrebno je reći, uloga društvenih medija postala je daleko važnija za svijet od mnogih od nas koji smo predvidjeli kada smo počeli tweeting. Kao što su prosvjednici na terenu navodno sada vikali zbog usluga poput Twittera i Facebooka, "Egipat je besplatan".

Ažuriranje: Govoreći s CNN-ovom Wolfom Blitzerom nakon pada Mubaraka, Wael Ghonim je dao Facebooku uzvik od kojeg bi Mark Zuckerberg trebao biti ponosan: "Prva Tunis, sada Egipat, što je sljedeće? Upita Blitzer. "Pitaj Facebook", rekao je Ghonim, "Želim se jednom sresti Mark Zuckerberga i zapravo mu zahvaliti."

(Slika putem Al Jazeera live blog)