Kina blokira, a zatim vraća LinkedIn nakon pro-demokracijskih postova - Društveni Mediji - 2019

Anonim

LinkedIn je ubrzo dodan u sve veći popis blokiranih mjesta u Kini. Prema Bloombergu, komentari objavljeni na web stranici o eskalaciji revolucija Jasmine bili su uzrok site-a koji je bio zabranjen u četvrtak i dostupan još u petak. "Pojavljuje se [dio] da bude dio šireg napora u Kini koji se sada odvija, uključujući i ostale web stranice", navodi glasnogovornik LinkedIn-a Hani Durzy u priopćenju. Durzy je također otkrio kako se čini da je usluga obnovljena u petak.

Prošli tjedan, račun pod imenom "Jasmine Z" stvorio je grupu za raspravu koja se okreće oko demonstracija u Tunisu i Egiptu. Pojam Jasmine revolucija povezan je s trenutnim raspršenim usponima koji su potaknuti egipatskim rušenjem svog bivšeg diktatora. Već su šaptali tih revolucija koji su krenuli prema Kini, a izjave koje su kružile Internetom pozivale su aktiviste da izazovu autoritarnu vladu čineći krugove. I to je, naravno, dobilo pozornost kineskih vlasti, koja je, kako se izvješćuje, držala bliže oko i držala se svojeg već vrlo čvrsto ispitanog Interneta.

I očito, LinkedIn je najnovija žrtva kineske cenzure. Jedan od komentara korisnika "Jasmine Z" glasi: "Nakon godina nezavisnog razmišljanja postajem kritičko neslaganje koje umire za demokraciju, slobodu i pravdu u mojoj domovini".

Što je više iznenađujuće nego Kina blokira LinkedIn je da je vratio pristup. Tradicionalno, kada nešto čini kineski popis blokova, to ne čini. Web stranice društvenih medija nisu iznimka od pravila, a Twitter, Facebook, YouTube i Foursquare zabranjeni su u vrijeme političkih nemira.

Iako se LinkedIn privremeno može vratiti u dobre klanove Kine, vrsta dijaloga za koju je blokirana je loša vijest za Facebook. Sve je očitije da je web mjesto za društveno umrežavanje zainteresirano za probijanje kineskih vatrozida, a dokazi o tim komunikacijskim platformama koji se koriste kako bi doveli u pitanje državnu vlast, nisu ohrabrujući. To znači da bi se u Kini moglo pokrenuti samo iznimno cenzurirana i vladina regulirana verzija Facebooka, koja zapravo ne dotiče cijelu "otvorenu" stvar koju Facebook ide.

Naravno, to nije sjajna vijest za LinkedIn. Tvrtka je samo podnijela svoju IPO ranije ove godine i gubitkom kineskog rastućeg internetskog tržišta bio bi ozbiljan hit. LinkedIn je također način za pristup korisnicima Twitteru, koji su odigrali značajnu ulogu u egipatskim i libijskim prosvjedima.